Hier zult U belangrijke, interessante en misschien ook onverwachte informatie over onze langneuzige en natuurlijke ook de wat korter of breder geneusde huisgenoten terug kunnen vinden. De verschillendste onderwerpen komen hier aan de orde en wij doen ons uiterste best, om de pagina zo aktueel mogelijk te houden. Wij hopen dan ook, dat U iets hebt aan deze
wetenswaardigheden op o.a. medisch en spiritueel niveau.


Laatste update 22.04.2008

Goed om te weten :
Onze bouvier Boef slikte Rimadyl tegen de botverkalking en HD. 1 op de zoveel honden kan daar op de lange duur (binnen 2 weekjes al) gevoelig op reageren. Bij hem waren zweertjes ontstaan op de darmen en die zijn in een keer kapot gesprongen. Vandaar dat hij een paar dagen puur bloed poepte…,
Bron: Brigitte R. - Maasmechelen (contactgegevens op te vragen bij de stichting)

Een DNA test voor Multidrug Resistance (MDR1) bij honden (Overgevoeligheid voor geneesmiddelen bij Collies)

Dr. Katrina Mealey en haar collega's van het Department of Veterinary Clinical Sciences van Washington State University ontdekten dat overgevoeligheid voor Ivermectine wordt veroorzaakt door een deletie (een verliesmutatie) in het gen voor MDR1. De afwijking vererft autosomaal recessief, het mutante alle wordt met "mdr1-1?" aangeduid. De dominantie van het "normale" allel MDR1 over het mutante allel is niet volledig, er zijn voorbeelden van heterozygote dieren (dragers) die gevoelig blijken te zijn voor hoge doseringen van de stoffen die fataal kunnen worden voor de dieren die homozygoot zijn voor het afwijkende allel ("lijders"). ......
Wie hier meer over wil lezen kan deze link volgen: http://www.gencouns.nl/mdr1-2.php

(Bron : Genetic Councelling Services)

Tekort aan ultraviolet licht !

Ook voor mij de eerste keer….

Stevie, onze blinde Mastiff/Bardino mix al wat ouder nu maar altijd in beste gezondheid geweest, was plotseling van de een op andere dag erg slapjes… Hij had gewoon geen kracht meer. Op advies van de dierenarts heb ik eerst even een dag afgewacht, maar het werd almaar minder… Dus toch maar naar de kliniek met hem.
Een hele toestand, een Mastiff mix van 65 kilo in een auto krijgen als die niet echt mee kan werken… Op naar de kliniek dus. Vreselijk veel onderzoeken werden er gedaan, maar eigenlijk had niemand een idee wat hem mankeerde…. Bloed, longen, nieren, hart, lever, alles was in orde, ja OK, hij was duidelijk een wat oudere hond, maar eigenlijk kerngezond… Plots kwam er een van de daar werkende dierenartsen op het idee, een dierenarts in Hamburg te bellen( wij wonen in Duitsland) want hij had ooit iets gehoord over deze symptomen bij een gesprek met deze man.
Goed, hij bellen en wij wachten….Het duurde nogal lang voor hij weer bij ons terugkwam, maar… Met goed nieuws!
Het schijnt bij honden bijzonder zelden voor te komen, meer bij paarden en vogels, maar het zou met 90% zekerheid dus kunnen zijn, dat Stevie een acuut groot tekort had aan UV licht. Het schijnt werkelijk levensbedreigend te zijn, want zoals de dierenarts in Hamburg vertelde, had Stevie met de symptomen die hij nu had, geen dag meer moeten wachten!! Voor mij, na 30 jaar met dieren gewerkt te hebben NIEUW. Tja, wat nu?
Nou, Stevie moet dus eigenlijk onder de zonnebank. Op advies van de dierenarts in Hamburg, beginnen met 2x daags 10 minuten. Ja en dan ga je op zoek naar een zonnehemel voor je hond….Ik heb zo een ding ook niet staan, dus overal vragen. Onze huisdierenarts wist er een te staan, zo een die je over een bed kan schuiven, ideaal dus voor een hond. Zij zou meteen bellen en vragen of Stevie daar iedere dag heen mocht, totdat ik er een hier zou hebben. Het was OK, alleen de man des huizes had er wat problemen mee, dat er een hond en dan zo een grote, zwarte ook nog, op hun zonnebed zou liggen…Onhygiënisch vond hij het en hij was, zoals vele Duitsers bang voor zulke honden. Nu ligt Stevie daar al een week, een dorp van ons af, 1x per dag onder de zonnehemel. 1x per dag, want het bleek veel te vermoeiend voor hem te zijn, 2x per dag in de auto, uit de auto, naar boven op een bed onder de zonnehemel en dan alles weer andersom. Zover is hij nog niet… Ik heb voor hem een gezichtsbruiner besteld, zo een kapitaal heb ik natuurlijk niet liggen met veel verschillende hulpbehoevende honden van mezelf en in pleeg bij me thuis, met de goede lampen erin. Ik hoop, dat deze snel geleverd wordt, zodat hij dan zoals de dierenartsen adviseren, op kan bouwen naar 6x per dag onder UV licht. Dit zal hij de rest van zijn leven moeten doen, maar dan aflopend naar 6x per dag 5 minuten. Ook moest zijn dieet aangepast worden… Dit is voor Stevie een hele straf (maar niet heus :), hij krijgt hier, net als de andere honden al veel fruit en verse groente, maar dit zal verdrievoudigd moeten worden.
Nu al, na 1 week, merk je een duidelijk verschil bij hem, ik hoef hem niet meer te ondersteunen met een handdoek onder zijn buik met lopen, hij loopt weer geheel zelfstandig en wil ook weer graag alles doen. Hij heeft zijn hele leven bij mij altijd `s morgens een `rondedansje`gemaakt na het opstaan, dat was geheel weg, nu probeert hij weer of hij toch weer een `ballerina` is:!!
Voor mij en ik denk met mij velen, was dit alles nieuw en tijdens een gesprek met Teya vroeg zij mij dit voor jullie lezers op te schrijven- hierbij dus: Gemma Roelofs


WINTERWEETJES EN FEESTFEITEN
Als de winter zich aankondigt met koude stormen en kortende dagen hebben we gelukkig de decembermaand in het vooruitzicht: een gezellige feestmaand, maar ook een drukke maand waarin afgeweken wordt van de normale gang van zaken en routines. Al snel lopen we onszelf gehaast achterna om alles maar op tijd voor elkaar te hebben. Uw sheltie, collie of collie-achtige zal de eerste zijn die de vrolijke opwinding voelt omslaan in stress. Hij zal zeer waarschijnlijk ook bedenken dat de gebruikelijke aandacht voor hem mogelijk wat op de achtergrond raakt... En dan al die zalige geuren van snoepgoed en feestmaaltijden in huis...om zulke verleidingen te weerstaan en je kop koel te houden moet je eigenlijk wel over bovenhondse eigenschappen beschikken! Die hond kan dus best wel een beetje steun van u gebruiken in zo'n verwarrende tijd! Neem nu eens die heerlijke bonbons, die hoeven toch niet persé op snoethoogte onbewaakt op die lage salontafel te blijven staan? En we kunnen toch ook wel gelukkig zijn met een kerstboom zonder chocoladekransjes? Er moet gewoon geen hond bij kunnen als we toch wéten dat chocolade synoniem is.... met..... vergif?! Want hoe zat het ook al weer? Chocolade - puur nog in grotere hoeveelheid dan witte of melkchocolade - bevat de voor hond (en kat) giftige stof theobromine dat door het lichaam veel langer vastgehouden wordt dan bij de mens. Pas na een aantal uren na inname worden de eerste symptomen zichtbaar (o.a. nervositeit, braken, hoge hartfrequentie, stuiptrekkingen) en ernstige vergiftigingsverschijnselen kunnen leiden tot de dood.
Saskia heeft nog meer wetenswaardigheden en goede adviezen op 'papier' gezet - ook m.b.t. vuurwerk, zere hondenpootjes door de pekel waar mee gestrooid wordt en giftige planten. Heeft U belangstelling voor deze tips en weetjes kun je het bestand hier openen door te klikken. Open hier:

Onderstaand artikel kwamen wij tegen op het internet en willen iedereen mee laten profiteren van de werkelijk goede uitleg en tips omtrent huisdieren en vuurwerk. Ook wij geven nu het tweede jaar Valium met goede resultaten, dat wij van de andere middeltjes die in de handel zijn niet kunnen zeggen. (Stg. Collie & CO. in Nood)

Vuurwerk een kwelling voor uw huisdier?

Dat hoeft niet! Terug Oud & Nieuw, rotjes, strijkers, duizendklappers, ... Het nieuwe jaar en in de weken voorafgaand daaraan, wordt traditiegetrouw met veel geknal ingeluid. Een feestelijke gebeurtenis? Ja, dat kàn het zijn. Helaas is het vaak voor huisdieren (met name honden en katten) een kwelling. Dat hoeft niet! Dierenkliniek de Haardstede heeft een aantal tips op een rijtje gezet om iets te doen aan de angst voor vuurwerk bij honden en katten. Huisdieren en vuurwerk begrijpen. Veel huisdieren hebben als pup of kitten tijdens de socialisatieperiode te weinig ervaring opgedaan met harde geluiden. Op volwassen leeftijd worden deze harde geluiden, waaronder vuurwerk, als bedreigend ervaren. Hierdoor vertonen de dieren angstig gedrag. Huisdiereigenaren vinden dat vaak zielig, troosten hun kat of hond en bevestigen zo onbewust deze angst. Bij een volgende keer is het dier nog banger, wordt het weer getroost, daarmee zijn angst bevestigend, etc. Ofwel, huisdiereigenaren werken vaak zelf onbewust bevreesde huisdieren in de hand. Nerveuze honden of katten zullen eerder angstig gedrag vertonen dan honden of katten die van nature rustig en flegmatisch zijn. Wat kunt U doen en/of laten bij vuurwerkangst? Het is belangrijk dat u zelf het vuurwerk negeert. Ook al in de dagen voorafgaand aan Oud en Nieuw, wanneer het eerste geknal begint. Straf u hond niet als hij of zij toch schrikt en negeer elke vorm van angstig gedrag. Troost de hond evenmin, dit werkt namelijk als een 'beloning' voor zijn gedrag. Houdt dit ook op de avond en nacht van Oud en Nieuw zelf vol. Zorg dan bovendien voor een veilige omgeving waaruit de hond niet kan ontsnappen. Neem de hond mee in de (woon)kamer waarin u zelf zich bevindt, doe de gordijnen dicht en zet een rustig muziekje op. Medicatie Ook uw dierenarts kan uw hond helpen. Sinds ruim een jaar is de Dog Appeasing Pheromone D.A.P. Verdamper op de markt. Deze revolutionaire verdamper bevat een synthetische vorm van het natuurlijke hondenferomoon. Een feromoon is een natuurlijke stof welke door de hond wordt uitgescheiden om andere honden gerust te stellen, waardoor stress en angst als sneeuw voor de zon verdwijnen. Deze feromonen kunnen alleen door soortgenoten worden waargenomen en hebben dus geen invloed op andere dieren of op de mens. In de ruimte waar de hond het meest verblijft wordt een Verdamper in het stopcontact aangebracht. Vrij snel daarna gaat het dier zich beschermd en rustig voelen. De eigenaren zijn steeds enorm tevreden! Vanaf 2 tot 3 weken voor Oud en Nieuw wordt de D.A.P. Verdamper in een stopcontact geplaatst, in de ruimte waar de hond het meest verblijft of slaapt. De Verdamper blijft gedurende die gehele periode dag en nacht in het stopcontact, tot ongeveer 1 week na Oud en Nieuw of tot deze leeg is. De D.A.P. Verdamper is absoluut veilig. Het stroomverbruik is nagenoeg nihil. Veiligheidshalve wordt gebruik afgeraden in ruimten waar CARA-patiënten veel verblijven of slapen. Versuffende medicijnen Veel mensen geven hun huisdier een pilletje om hem te versuffen tijdens de knallen van oudejaarsnacht. Gebleken is dat medicijnen met acepromazine (Vetranquil, Calmivet) als werkzame stof echter verschillende bijwerkingen hebben, zoals zwalkend lopen, verlaging van de bloeddruk en het risico van onderkoeling. Het belangrijkste argument tegen het gebruik van acepromazine bij vuurwerkangst is dat het effect onvoorspelbaar is. De ene hond heeft maar een halve dosering nodig waar hij vervolgens een lange periode van onder zeil is. Terwijl de andere hond nog onvoldoende op een dubbele dosering reageert. Daarom is het verstandig dat u de acepromazine bij uw hond uittest op een moment ruim vóór de Oudjaarsavond. Wanneer u acepromazinetabletten aan uw hond geeft dan mag hij niet alleen gelaten worden i.v.m. de bijwerkingen van het middel. Daarnaast hebben we in een aantal gevallen gemerkt dat er een averechtse reactie kan ontstaan. Het lijkt erop dat bij gebruik van acepromazine het de geluidsgevoeligheid vergroot bij dieren die het toegediend hebben gekregen! De dieren horen de knallen wel maar door de acepromazine kunnen ze niet meer reageren, opstaan en vluchten, waardoor dit een enorm angstige situatie voor ze is. De angst voor vuurwerk en/of onweer neemt hierdoor ieder jaar toe, waardoor steeds een hogere dosering acepromazine gegeven moet worden om de honden ' rustig ' te krijgen. Met als gevolg meer risico op bijwerkingen. Het gebruik van acepromazine moet niet gezien worden als een simpele oplossing. Alternatieven I.p.v de acepromazine geven wij liever diazepam (valium) of phenobarbital tabletten mee. Deze tabletten brengen de hond in een 'roes' - staat waardoor hij ook een beetje slaperig oogt. De roes is heel mild en voor sommige honden niet voldoende. Maar net als de acepromazine hebben valium of phenobarbital ook bijwerkingen op het lichaam. Valium heeft mogelijk spierslapte als bijwerking en fenobarbital kan belastend zijn voor de lever. Daarnaast adviseren we ook de Rescue Spray van Bach Bloesem. Deze spray sprayt u op de tong of wangzak van uw hond en de spray zorgt voor een geruststellend effect op zijn gemoedstoestand. De normale dosering voor honden is twee keer sprayen maar vaker mag ook. Bach Bloesem Remedies zijn veilig en hebben geen bijwerkingen. Omdat de Rescue in alcohol is geconserveerd kunnen sommige dieren de spray als niet prettig ervaren. Zorg ervoor dat uw huisdier een kokertje om zijn nek heeft met uw naam en telefoonnummer, maar nog beter is het dier chippen. Wanneer uw huisdier toch onverhoopt ontsnapt tijdens het nuttigen van de oliebollen, is het terugvinden vaak een groot probleem. Veel dierenasiels zitten vol met ¨zwarte honden met een wit vlekje¨ of andere vage omschrijvingen. Een penning om de nek van uw hond met naam, adres en telefoonnummer van de eigenaar doen vaak wonderen. Binnen enkele dagen is uw geliefde huisdier als regel weer terug. Helaas niet altijd. Halsbandjes worden verloren en penningen raken zoek of worden al dan niet moedwillig verwijderd. Daarom is de transponder-chip in deze moderne tijd een noodzakelijk onderdeel van uw huisdier. Niet te verwijderen en door elke dierenambulance, dierenarts of dierenasiel in enkele seconden af te lezen. Bij elke dierenarts is de chip zonder verdoving in enkele minuten onderhuids aan te brengen, vergelijkbaar met een injectie maar met een wat dikkere naald. De dierenarts kan het chipnummer registreren bij één van de zeventien databanken voor registratie van huisdieren in Nederland, waaronder Petlook; In uw eigen belang kunt u zelf per Internet uw huisdier gratis bij www.petlook.nl registreren. In tegenstelling tot sommige andere databanken kan Petlook 24 uur per dag per Internet worden geraadpleegd door de dierenartsen, dierenasiels en particulieren/eigenaren, waarbij u zelf bepaalt welke gegevens van u wel of niet worden getoond. Op sommige plaatsen worden een soort ¨vuurwerkcursussen voor huisdieren¨ georganiseerd. De knallen worden op de band of cd opgenomen en vertoond bijvoorbeeld in combinatie met lekker eten voor de hond. Zo wordt de knal ¨positief geassocieerd¨ met iets leuks, zoals eten. Belangrijk hierbij is dat u hele goede begeleiding krijgt omdat honden erg gevoelig zijn en ze uw angst of de angst van een mede-cursist zullen oppikken en overnemen!
Dit alles in na te lezen op : http://www.dierenkliniekdehaardstede.nl/NVU%20site/vuurwerkhond.html tevens bron.


UW HOND(EN) EN VAKANTIE : PRETTIG GEREGELD?

U gaat er heerlijk even een paar dagen tussenuit? Of u bent al plannen aan het maken voor de vakantie?
Dan is het goed om extra aandacht voor uw lieve hondenkameraadje(s) te hebben: immers, zij kunnen niet voor zichzelf handelen en ook zij verdienen een zorgeloze en vooral veilige tijd.
Bovendien, in de wetenschap dat er voor al uw huisgenoten - en dat zijn óók uw dieren - prettige voorzieningen zijn getroffen gaat uw vakantie pas echt goed beginnen!
Daarom nog eens wat hints op een rijtje:
Wanneer de hond thuis blijft zal er tijdig van te voren een oppas geregeld moeten worden. Er is dan iemand nodig die bij u logeert. Als dit met een vriend of familielid niet te regelen valt, is er de mogelijkheid een logé te zoeken via de Landelijke Oppas Centrale in Groningen. Deze LOC bemiddelt tussen u en een oppas voor uw huis en dier(en).
Voor informatie: www.vakantieoppas.nl of tel.no.: 050 - 31 33 535
Het is zinnig - ook voor de hond(en) - om van te voren kennis met elkaar te maken. Maak duidelijke (schriftelijke) afspraken.
Laat voor de oppas /logé achter:
- telefoonnummer en adres van uzelf op uw vakantieverblijf en/of van andere contactpersoon in geval van problemen.
- telefoonnummer en adres van uw dierenarts.
- instructies betreffende eten en drinken, eventueel diëet en/of medicijnen, verzorging van het dier en schoonhouden van het verblijf.
- foto en duidelijke beschrijving van uw huisdier.
- telefoonnummers van Dierenambulance, Stichting Zwerfdier (tevens meldingspost van Amivedi: landelijke registratie voor vermiste en gevonden huisdieren, tel.no. van de plaatselijke afdeling of het centrale tel.no. van Amivedi: 0900 - 26 48 334), en dierenasiels in de buurt.
Bij verblijf op oppasadres : bevestig een kokertje met adres en telefoonnummer van de oppas aan de halsband of schrijf de gegevens op de binnenkant van de halsband. Van belang is een goed afgerasterde tuin bij het gastverblijf en het uit de buurt houden van de hond bij een open voordeur: dit i.v.m. het weglopen van de hond die zich in een andere omgeving zonder zijn vertrouwde gezinsleden mogelijk nerveuzer zal gedragen. Ook is het in dit verband raadzaam af te spreken de hond(en) aangelijnd uit te laten!
Als er voor een verblijf in een pension gekozen wordt zal dat geruime tijd van te voren (enkele maanden) besproken moeten worden. Bezoek desgewenst een aantal erkende pensions om een goede keuze te kunnen maken. Voor adressen kunt u terecht bij de Dibevo-servicelijn: tel. 0900 - 10 20 400, en bij het kantoor van de Dierenbescherming bij u in de buurt.
Informeer naar de benodigde vaccinaties en papieren. Verplicht is in ieder geval een cocktail-enting (minstens 2 weken van te voren) voor de hond. Soms vraagt een pensionhouder ook een vaccinatie tegen kennelhoest. U heeft dus een volledig bijgewerkt vaccinatieboekje nodig. Als u ervoor kiest uw dier(en) mee te nemen op vakantie, zoek dan een vakantiebestemming uit waar u èn uw huisdier het naar de zin zullen hebben: houd b.v. rekening met klimaat, reisduur en vervoerswijze. Informeert u ook van te voren of hij welkom is op het vakantieverblijf. Dit geldt zowel voor vakantie in binnen- als in buitenland. Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van de regels en vaccinaties die gelden in het vakantieland van bestemming. Dat kan per land verschillend zijn en bovendien aan verandering onderhevig zijn.
Laat u zich hierover terdege informeren door uw dierenarts en/of bij de desbetreffende ambassade(s). Zo is er de verplichte rabiësverklaring voor de hond, (1 maand vóór vertrekdatum en gedurende 1 jaar of langer geldig), maar ook het nieuwe dierenpaspoort naar Europees model dat alle in Nederland al bestaande reisdocumenten voor het buitenland vervangt, en de identificatiechip (zowel voor binnen als buiten de EU). Het europees dierenpaspoort is vanaf 3 juli 2004 verplicht. Zowel voor dit paspoort als voor de chip kunt u bij uw dierenarts terecht. Sommige landen vragen ook nog een door de dierenarts ondertekende gezondheids-verklaring en andere aanvullende zaken. Voor een groot aantal landen buiten de EU alsmede voor Groot-Brittannië en Ierland, Noorwegen en Zweden wordt een bloedtest geëist. Dit alles dient vaak tijden van te voren (soms wel zo'n 8 maanden) voor de hond geregeld te zijn!
Neem overigens uw dier(en) voor vakantie in landen buiten Europa liever niet mee. Denk verder b.v. aan: het toegestane aantal dieren en muilkorfplicht (indien u ook andere honden heeft) voor bepaalde rassen in een aantal landen. Bedenk ook dat er ziektes zijn die schadelijk en zelfs dodelijk voor uw hond kunnen zijn. Zo komt er in heel Europa een tekensoort voor die het gevaarlijke Babesiosis en de ziekte van Lyme over kan brengen. Controleer uw dier zeker dagelijks! Maar ook gevaarlijke muggen die de hartworm overbrengt (vanaf Noord-Frankrijk en Duitsland richting het zuiden), zandvliegjes (Frankrijk, en het hele Middellandse Zeegebied) en vossenlintworm (in gebieden waar veel vossen in het wild leven) kunnen vakantiepret doen omslaan in vakantieleed. Helaas verspeiden deze gevaarlijke insecten en parasieten zich over steeds grotere gebieden. Vraag ook hierover uw dierenarts om informatie en eventuele maatregelen/ behandelingen.
(W.b. collies, shelties en andere aanverwante rassen heeft men de ervaring dat Frontline en de tekenband Scalibor veilig zijn. Overleg ook hierover met uw dierenarts, zeker als u meerdere middelen tegelijk zou willen gebruiken. Lees vóór gebruik altijd met grote zorgvuldigheid de bijsluiter en overschrijd nooit de voorgeschreven dosering. Wilt u weten of uw collie, sheltie, of andere collie-achtige het MDR 1 - gendefect heeft, waardoor hij overgevoelig is voor bepaalde geneesmiddelen en middelen tegen parasieten, kunt u zijn bloed hierop laten onderzoeken bij uw dierenarts.)
Neem mee op reis:
- benodigde reisdocumenten, zoals paspoort, rabiësverklaring voor de hond, gezondheidscertificaten.
- vaccinatieboekje
- telefoonnummer van uw eigen dierenarts.
- pincet of speciaal tangetje om teken te verwijderen en vlooienkam. (Omdat de collie- en sheltievacht met een vlooienkam niet goed te behandelen is, is het wellicht raadzaam het dier voor vertrek te behandelen met een voor de hond veilig middel. Overleg dit met uw dierenarts en lees altijd eerst nauwkeurig gebruiksaanwijzing en bijsluiter.)
- vers drinkwater in fles voor onderweg.
- extra riem, plastic zakjes voor de nodige tussenstops
- eigen voer waaraan hij gewend is: dit om de kans op maagstoornissen te vermijden.
- eventuele medicijnen.
- eigen deken/mand/transportkennel
- eet- en drinkbak
- muilkorf
- adres/telefoonnummer van verzekering.
- foto van uw huisdier voor in geval van vermissing.
Laat uw dier nooit in een auto of caravan alleen achter, ook niet in de schaduw. De zon draait immers en de temperaturen lopen in snel tempo schrikbarend hoog op: uw dier kan hieraan gemakkelijk bezwijken. Ga niet met de hond zware wandelingen maken, spelen en ravotten tijdens de heetste uren van de dag. Ook uw hond houdt dan graag een siësta! Maak tijdens lange autoritten op gezette tijden een tussenstop: goed voor u en uw hond!
Zorg dat er altijd iemand bij de hond is als hij moet wachten voor een winkel, museum of kerk. In alle gevallen is het van het grootste belang uw huisdier te laten registreren! Het is juist in die vakantieperiode ( waarin alles anders gaat dan normaal, en de mens zich wil ontspannen en z'n aandacht verslapt) dat al te snel het dier - letterlijk - uit het oog wordt verloren. In een moment van onoplettendheid gaat de hond - uit z'n gewone doen - er vandoor. Daarom is het noodzakelijk dat het dier voorzien is van een chip en geregistreerd staat: zo kunnen ontsnapte dieren gemakkelijker terug gevonden worden, en dierenverwaarlozing en -mishandeling sneller opgespoord en aangepakt worden. Tenslotte zijn er ook reisbureau's die voor u en uw hond(en) speciale vakanties (b.v. sportieve wandelvakanties) organiseren.
Hartelijk dank aan Saskia voor het uitzoeken van al deze feiten !


ALTERNATIEF VERVOERMIDDEL

Wie ooit voor het probleem komt te staan dat zijn hond slecht "ter poot" raakt door een ongeluk, achterhandverlamming door ouderdom, een kwetsuur aan de rug of een ander vergelijkbaar iets, zal zich dikwijls ten einde raad voelen. Een grote hond vormt dan helemaal een probleem omdat dag in dag uit zo'n 30 à 40 kg niet licht te tillen of te ondersteunen is, wandelen moeilijk is geworden of niet meer gaat, en van ravotten al helemaal geen sprake zal kunnen zijn. Een saai en vreugdeloos leven wacht hem dan als hij te vaak alleen thuis wordt gelaten. Dubbele ellende wanneer de hond niets liever wil dan bij je zijn en de dingen samen doen. Wijzelf maakten iets dergelijks mee met onze grote herdershond - die overigens weinig tot geen pijn had - en overwogen toen een bolderkar aan te schaffen. Maar zo'n ding bleek behoorlijk duur te zijn en bovendien - door het ontbreken van een vering - niet echt confortabel voor de hond en niet handzaam voor degene die hem moest trekken. Om iets zelf te fabriceren ontbrak het ons aan tijd. Van een rolstoel voor honden kenden we het bestaan wel, en zoiets kan ook een fantastische oplossing zijn - maar niet in alle gevallen en is bovendien kostbaar, omdat één en ander op maat moet worden gemaakt. Uitkomst bleek toen een afgedankte kinderwagen te bieden, waarbij we de wieg op het onderstel zetten. Dat was daarvoor zeer geschikt door de ouderwetse horizontale stand en solide, rechthoekige vorm. Later hebben we de wieg vervangen door een zelfgemaakte houten bak, die we - met het hele onderstel er bij - in mooi Amsterdams grachtengroen schilderden. Er wat lekker zachte - goed wasbare - dingen ingelegd, en klaar was Kees. We konden weer heerlijk in de bossen wandelen en onze lieve hondenvriendin kon fijn met ons mee! Ze leerde ons al snel aangeven wanneer ze er even uit wilde of moest en waardeerde een helpende hand daarbij enorm. De toch al ongelooflijk hechte band werd zo mogelijk nog hechter. Zes poten op één buik, of hoe noem je zoiets? En eenmaal moeizaam zwiebelig op haar onwillige poten, was er natuurlijk geen flitsende spurt achter een speeltje aan meer mogelijk, maar wèl een genieten van lekkers dat uit zo'n bal met gaatjes rolde als ze er met haar snoet tegenaan duwde. Oh, ze was slim en paste zich zo goed aan. Dapper als ze was, wist ze de aanvankelijke wanhoop waaraan ze ten prooi was te overwinnen en haar verlegenheid met de hele situatie toch om te zetten in belangstelling voor nieuwe mogelijkheden. Samen nieuwe leuke dingen zoeken…. en wat een blijdschap dan als ze iets ontdekt had wat wèl lukte en waar ze plezier in had!! Tegenwoordig zijn er prachtige wandelwagens (jawel!!) in verschillende soorten en maten in de handel verkrijgbaar, speciaal voor honden gemaakt. Die kunnen dus ook handig zijn voor een invalide dier. En voor de fietsliefhebbers zijn de hondenfietskarren en fietsaanhangers al een vertrouwd beeld aan het worden op straat. En dat van die omgebouwde kinderwagen van ons? Tsja, dat was even wennen… misschien nog wel meer voor de anderen dan voor ons! Enige schroom moest er wel overwonnen worden en daar hielpen sommige reacties van de medemens helaas niet echt bij: die konden variëren van spot en laatdunkendheid tot bemoeizuchtigheid en zelfs groviteiten. Maar er waren ook die andere reacties: lieve en hartverwarmende woorden en uitingen van waardering. "Ik wilde U toch eens zeggen dat ik het knap vind dat U dat durft te doen: achter zo'n kinderwagen lopen met een hond erin. Kunnen ze wel zeggen: 't is maar een hond, maar dat is flauwekul. Van dat "maar" een hond, daar klopt niets van. Maar je moet toch de moed hebben om het op te brengen, om het gewoon te doen." Of die man die op ons af kwam en uit de grond van zijn hart zei: "Wat zit dat beest er tevreden bij! Dit is een fantastische oplossing: zo hoort die hond er tenminste ook bij!" En dan die vrouw die zó emotioneel werd dat de tranen haar in de ogen schoten: "Oh, hadden wij hier maar aan gedacht toen het met onze hond niet meer ging. Dan had hij nu nog geleefd."
S. Vermeulen


HONDENBROKKEN EN DIARREE.

Toen onze oude collie van de ene op de andere dag tekenen van grote vermoeidheid vertoonde en hij zijn interesse voor zijn omgeving abrupt verloren leek te hebben, achtte de dierenarts een bloedonderzoek zinnig. Daaruit bleek een te laag amylasegehalte (een enzym in de alvleesklier dat noodzakelijk is voor de spijsvertering) hetgeen dus duidde op pancreasinsufficiëntie, (creatinine gelukkig wel goed,) en omdat zijn ureum te hoog bleek functioneerden de nieren ook niet meer naar behoren. De arts schreef tryplase voor ter verbetering van de spijsvertering, en adviseerde voor de nieren met klem een Hill's Prescription Diet: Hill's K/d brokken dus. Het zouden de beste brokken zijn. Ik moest er zelfs zonder de hoeveelheid eerst voorzichtig op te voeren, meteen op over gaan. Ook géén andere brokken proberen in dit stadium, was het antwoord toen ik o.a. Trovet opperde. Daar zouden we het eventueel later nog over kunnen hebben als één en ander gestabiliseerd zou zijn. Niet alles tegelijk of te snel weer veranderen. Het leek me een redelijk argument en ik wilde niet zonder gegronde redenen tegen het advies van de arts ingaan. Hoewel de ontlasting van onze Tom vanaf het moment dat hij dit Hill's kreeg, knalgeel was en in het algemeen varieerde van slap tot dun, kwam de dierenarts niet meer op het onderwerp terug. Overigens is diarree niet zelden een verschijnsel dat bij onvoldoende werking van de alvleesklier voorkomt. Maar omdat zijn ontlasting maar zo geel en slap bleef werd het tenslotte opgestuurd en onderzocht. Zou hij het misschien ook aan zijn lever of gal hebben? Maar nee, dat kwam niet uit het onderzoek naar voren. Wie overigens op Internet zoekt naar mogelijke oorzaken van diarree bij de hond, vindt op vrijwel iedere willekeurige site in het rijtje boosdoeners stevast óók voedselovergevoeligheid genoemd: voedselallergie en voedselintolerantie zijn zeker geen onbekende verschijnselen en zouden toch het onderzoeken waard moeten zijn. De naam Trovet had ik van een kennis gehoord, die het al jaren met succes aan haar dieren gaf. Trovet is een Nederlands merk gespecialiseerd in diverse soorten dieetvoedingen om aangetaste organen te ondersteunen. De diëten zijn alleen bij dierenartsen te verkrijgen/te bestellen. Na tweeëneenhalve maand op Hill's K/d te hebben gestaan werd de ontlasting van onze collie er alleen maar slechter op. Op een weekend belde ik lukraak wat mensen op. De naam Trovet viel weer. Ik kreeg spontaan van iemand wat RID aangeboden - dat voor Renal Insufficiency Diet staat - om uit te proberen. De tijd was er rijp voor, leek me. Ik gaf het Tom zonder het eerst te mengen met het oude voer. Wat schetst mijn opluchting toen hij de dag erop een stevige, bruine drol deed…!!! Omdat onze dierenarts uitsluitend Hill's Prescription Diet in zijn praktijk verkoopt, moest ik wel eventjes in één keer een behoorlijk grote hoeveelheid bestellen, wilde hij het in huis halen. Ook voor mijn portemonnaie een risico, want wat als het na verloop van tijd toch niet het succes zou blijken te zijn wat het leek? Ik had immers ook nog die grote zak Hill's net die week gekocht, die nog bijna vol was. Ik besloot die voor de andere honden te proberen (gemengd door hun eigen brokken) en dat ging goed, hoewel zij - wel op leeftijd al - toch nog niet toe waren aan een nierdieet. De kat van een vriendin van me is overigens van zijn diarree afgekomen door Hill's dieet, maar bij onze collie was Hill's K/d dus de oorzaak van diarree. Hetgeen niet de bedoeling kan zijn van medische hulp. Waarmee ik maar zeggen wil dat Hill's in bepaalde gevallen wel goed kan zijn, maar zeker niet altijd zaligmakend is. Wat voor de één een redmiddel is, pakt voor de ander slecht uit. Ondertussen is het tempo van onze oude Schot nog wel héél rustig, maar zijn zin in de dingen is er weer, en hij legt nog steeds goede drollen! En - jammer voor de kraaien, maar prettig voor de medemens - ze zijn gelukkig ook weer goed op te ruimen!
S. Vermeulen


!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.....Het aantal teken dat is besmet met de Borrelia-bacterie neemt sterk toe.....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Een beet van een besmette teek kan bij mensen de ziekte van Lyme veroorzaken, die bij onvoldoende behandeling tot artritis en neurologische klachten leidt. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek, waarmee de Wageningen Universiteit een jaar geleden is gestart.
Een vrijdag gepresenteerde tussenstand van het onderzoek toont aan dat een kwart tot de helft van de teken de besmettelijke bacterie bij zich draagt.
Teken worden behalve in de bossen ook opmerkelijk vaak in tuinen aangetroffen. Vooral uit Schouwen-Duiveland, Amsterdam, Ede en Apeldoorn hebben de onderzoekers veel meldingen binnengekregen.
Voor het onderzoek hebben vrijwilligers op 25 locaties maandelijks teken gevangen. Daarnaast kunnen mensen op www.natuurkalender.nl tekenbeten melden. Gebleken is dat het aantal besmette teken in Nederland veel hoger is dan in de rest van Europa. De Wageningse wetenschappers kunnen de alarmerende cijfers nog niet afdoende verklaren.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft nieuw voorlichtingsmateriaal over bescherming tegen tekenbeten en het voorkomen van de ziekte van Lyme ontwikkeld.
Eerder waarschuwde de Wageningse insectendeskundige Willem Takken al voor een nationale ramp als er geen landelijke campagne zou worden gestart. Volgens hem is de stijging van besmette teken schokkend en onverwacht. Het Wageningse onderzoek loopt door tot eind van dit jaar.
Niet eerder is in Europa de tekenproblematiek op zo'n grote schaal onderzocht. De onderzoekers adviseren wandelaars en tuiniers om beschermende kleding te dragen en telkens goed te controleren of er zich een teek heeft gehecht op blote huid.
Als een tekenbeet tijdig wordt ontdekt, is een goede behandeling met antibiotica mogelijk. -------Bron: ANP

Tips voor de hond en zijn/haar baas:

Vliegenmaden, een reëel gevaar! We kennen ze allemaal, de vliegen die we in de volksmond "strontvliegen" noemen.
Deze vleesvlieg (Lucilia sericata), is zeer gevaarlijk voor dieren. De vlieg legt eitjes op dieren en voelt zich voornamelijk aangetrokken tot dieren die iets mankeren, b.v. omdat ze diarree hebben, wondjes, of ontlasting in de vacht.
Daarnaast heeft de vlieg een voorkeur voor wollige en langharige dieren. Wanneer de vlieg eitjes legt op uw hond, dan komen daar maden uit. U denkt misschien dat dit lange tijd in beslag neemt, echter in de zomer komen deze maden zeer snel uit en binnen enkele uren doen zij zich tegoed aan huid- en spierweefsel van uw hond.
Ze boren gaten in de huid en eten dus als het ware het dier op. Wanneer de maden bij de buik beginnen te boren zijn de kansen van herstel zeer klein. Organen worden dan zeer snel aangetast.
Wanneer de maden zich elders op het lichaam ontwikkelen zijn er soms nog kansen. Het gaat echter zeer snel. Gedurende de zomertijd is enkele uren voldoende om al een heel gat in het dier te eten. Met name schapen zijn vaak het slachtoffer van deze afschuwelijke maden, maar ook honden, katten en zeer veel kleine knaagdieren (met name konijnen) sterven als gevolg van deze maden of kunnen op het nippertje gered worden.
Vele voorzorgsmaatregelen kunt u nemen zoals het dagelijks controleren van uw hond, geen etensresten laten staan op het aanrecht, waaiers aanzetten, vliegenvangers benutten. Echter slechts één vlieg die eitjes legt is al voldoende om zeer grote schade aan te brengen. Wanneer uw dier maden heeft is het zaak om deze zo spoedig mogelijk te verwijderen. Trek de maden van uw dier af, gebruik hierbij eventueel huismiddeltjes zoals een betadine-oplossing of wassingen met biotex.
Wanneer u de grootste hoeveelheid er af heeft, ga dan zo spoedig mogelijk naar de dierenarts.
Daar kan uw dier gewassen worden met een speciaal middel, daarnaast kan het nodig zijn dat uw dier medicatie nodig heeft, zoals antibiotica om ontstekingen te voorkomen en zalf om de wonden te verzorgen.


Opnieuw een overtuigend bewijs van telepathie tussen hond en baas !

Hier heeft Lady maandagavond weer haar staaltje van haar denkkracht met mij opgevoerd. Ik was haar aan het kammen en zag een vies plekje bij haar bovenste tepel. Ik heb de haren af moeten knippen om goed te kijken en stuitte op een opgezette tepel. Toen ik er op drukte spoot er vocht uit. Zij is gesteriliseerd en kan dus niet schijnzwanger zijn.
Ik voelde me zeer ongerust en dronk even een wijntje onder het afdakje. Maar geen escape van Lady, zittend zag ik opeens duidelijk een plaatje voor me van 3 of 4 gezwellen van kanker onder die verdikking. Nou kan zij geen narcose meer krijgen met ouderdomsklachten en geen rugprik vanwege haar uitvalverschijnselen achter.
Huilend vroeg ik me af “what now my love”? De ochtend daarop heb ik de beste dierenarts gebeld die ik in deze omgeving ken en we mochten vandaag om 9.15 uur komen. Hij en hij alleen mag nog aan Lady zitten.
Tja de uitslag, je raadt het al: 3 of vier gezwellen op een rij en zo’n agressieve kanker dat hij er snel uit moet.
- Maar geen narcose of rugprik meer mogelijk. Ja zover was ik al sinds maandagavond. Gelukkig is hij dierenarts en ik niet en hij wist een derde mogelijkheid. Vrijdagochtend krijgt Lady sedatie en daarna plaatselijke verdoving bij de verwijdering van haar kanker omdat dat haar enige kans is. De lymfeklieren waren nog niet aangetast. Gelukkig ze heeft weer een kans na vrijdag. Maar eenmaal thuis denk je toch: Hoe flikt Lady dat toch zelfs in zo’n toestand. De eerste keer toen zij mij uitzocht, de tweede keer bij haar sterilisatie (bleek ook nodig achteraf omdat ze gezwellen in haar baarmoeder had), en nu zelfs met kanker laat ze mij in mijn hoofd een feilloos scherp plaatje zien van hoeveel kankergezwellen zij heeft en waar ze zitten.
Ik heb dit nog nooit meegemaakt met een ander mens of dier en hoor terecht steeds het zinnetje: 'She’s amazing' uit het liedje Lady in Red in mijn hoofd.
De telepathie van Lady blijft dus onverminderd op haar hoge leeftijd en inmiddels vele ouderdomsklachten en ik mag totaal verbijsterd naast haar staan en haar helpen op haar aanwijzingen. En ik doe het ook nog al voel ik me een soort clown. Dit voelt echt maf als het je gebeurd. (Ingestuurd door Frederique november 2006
)



Kleefkruid(Galium aparine)
Bij mijn jachthond Tosca van 12 jaar,die 4,5 jaar geleden is geopereerd aan kanker van de melkklieren en 5 bestralingen heeft gehad en toen volledig is genezen,werd pas wederom een klein knobbeltje ontdekt door mij en de dierenarts zei,dat het los aanvoelde en waarschijnlijk niet zo ernstig was,maar als het de grootte van een kers kreeg zij geopereerd kon worden en ze het weg konden halen. Tijdens de wandeling vandaag zag ik haar eten van kleefkruid en omdat ik dat in eerste instantie een beetje vreemd vond heb ik haar weggehaald en eerst opgezocht in mijn kruidenboek en wat staat er tot mijn grote verbazing? Kleefkruid werkt samentrekkend en wordt vooral voorgeschreven om ontstoken klieren tot rust te brengen. Ontstoken amandelen,goedaardige tumoren en cysten slinken. Wat een wijs meisje!


Bovenstaand artikel werd ons onlangs (maart 2006) toegezonden en wil graag waarschuwen ! Het betreft niet de tot nu toe inheemse teek die verantwoordelijk kan zijn voor de overbrenging van de ziekte van Lyme, maar een tekensoort dat veel voorkomt in Zuid- en Middeneuropa en nu in Nederland is gevonden.

Bronvermelding omtrent artikel en foto : Dagblad 'De Limburger'

Honden en vuurwerk !
De dagen vliegen en Oud en Nieuw staat voor de deur voordat U het weet. Als U hond bang is voor al die knallen en gillende keukenmeiden kunnen wij misschien een optie aanbieden. Onderstaand verhaal werdt ons toegezonden door Frederique, die een colliekruising Lady en 2 shelties Sparky en Misty thuis heeft rondrennen.

Tekst van Frederique:
Een tip voor o.a. Collie eigenaren die met vuurwerkangst van hun hond te maken hebben. Onze zwerfhond Lady wilde levend in de open haard springen met het middel Relax uit de dierenspeciaalzaak op Oud en Nieuw. Het middel werkt bloeddrukverlagend- waarom dit zo is kun je nalezen in het blad Hondenmanieren Nr. 10 uit 2003 van Martin Gaus-. Dus krijgt Lady het daardoor koud en bovendien versterkt het middel het gehoor waardoor de hond nog angstiger wordt. Martin Gaus raadt Valium oftewel Diazepam aan. Ik heb bij ABC voor dieren in Amersfoort gecheckt of Collies dit wel verdragen i.v.m. hun narcosegevoeligheid. De dierenarts vertelde mij dat dit middel bij uitstek geschikt is voor Collies. Wij hopen dit jaar de open haard te kunnen laten branden zonder Hot Dog en geen 20 euro euro kwijt te zijn aan een middel dat averechts werkt. Wij hopen andere collie eigenaren hiermee te helpen.



DERMATOMYOSITIS - DM (voor het gemak afgekort, is erfelijk, en kan in ernstige en minder ernstige vormen naar buiten treden. Het maakt dan ook niet uit hoe de ernstige vorm naar buiten treed. er mag absoluut niet mee gefokt worden!! Dus ook met honden die er niet zo veel last van hebben. Het is een ontsteking aan de huid en spieren en zie je bij jonge collies en Shetland schaaphonden. Ergens zit er een hiaat in het immuun systeem van deze honden (erfelijke aandoening) zodat zij vatbaar zijn voor deze kwaal. Allereerst begint het met letsel/beschadiging aan de huid en er kunnen later ook nog aan de spieren beschadigingen naar buiten komen (hoeft niet altijd, afhankelijk van de ernst van de kwaal). Dit beslaat de kwaal: Familial Canine DM. Ulcerative DM: is een variant van bovenstaande en kan voorkomen bij iets oudere honden van hetzelfde ras en is zeer zeldzaam en kan zich uiten in: blaren en korsten, welke vnl. in de lies en onder de "onderarm" regionen voorkomt. Veelal komt hier ook nog de spierproblematiek bij kijken. (komt niet duidelijk naar voren waar zich dat in zal uiten) (Bovenstaande komt vooral voor bij jonge honden). DM heeft de eigenschap om autosomal dominant te zijn (als ik het goed begrijp heeft dit te maken met het feit dat het niet uitmaakt of het om mannetjes of vrouwtjes gaat en dat een ouder het sowieso moet hebben om het over te kunnen brengen op de jongen en dan maakt het ook niet uit of de ouder het in mindere mate had, want het kan bij de jongen zeer extreem naar buiten treden, daarom mag er ook niet mee gefokt worden, alhoewel dat weer moeilijk te ontdekken is bij honden waar je het niet zo 1,2,3, bij ontdekt omdat het bij hen niet zo naar voren treed) . ---------->>>>

Als een ouder het heeft dan hebben de jongen het ook, alleen dat kan per pup verschillen in de mate, de een ernstig en de ander wat minder ernstig, het is dus heel moeilijk om het te ondervangen, en het is eigenlijk heel vaag en moeilijk te bevatten en te voorkomen. Vanwege deze variëteit zou je dan ook haast kunnen zeggen dat er meer in het "spel" is dan alleen maar de erfelijkheid. Per hond speelt ook de eigen sterkte mee, hoe is de eigen persoonlijke immuunsysteem (wordt ook erfelijk bepaald). Het is ook ontdekt bij andere honden: Chow Chow, Pembroke Welsh Corgi, Duitse Herder, maar daar is niet zo veel over bekend als de collies en schaaphonden. Afhankelijk van de ernst van de kwaal treden altijd eerst de huid beschadigingen op voor de spier beschadigingen, dit kan gepaard gaan met bulten, zweren, rode plekjes, haar verlies, korsten. Dit kan gaan uitbreken vanaf zo'n 6 maanden oud. Het meest komt het voor op de plekken in het gezicht, snuit, mond, oorpuntjes, rond de ogen, punt van de staart, uitstekende botgedeelten, bv de elbogen en de tenen., gedurende de tijd kunnen op deze plekken littekens ontstaan. De spieren hoeven niet altijd ook geïnfecteerd te zijn, de kwaal kan zelfs zo minimaal zijn dat het niet eens opgemerkt wordt. Als de spieren ook aangetast worden, zal dit te merken zijn, bij puppies die slaperig zijn en niet snel groeien omdat de spieren simpelweg aan het wegteren zijn, vooral op het hoofd en in het gezicht. Bij honden waar het heel extreem is kan zelfs problemen ontstaan bij het slikken en drinken (zijn ook spieren). Zelfs longontsteking zou kunnen komen opzetten. Zonlicht zou vermeden moeten worden om het proces niet te laten verergeren. Bijvoorbeeld d.m.v zonneschermen of bij het naar buiten gaan de hond onder een paraplu laten lopen.. Wel zal direct op schade van de huid gelet moeten worden. Als de huid beschadigd wordt zal deze het best direct met een ontsmetting middel behandeld kunnen worden dit om ontstekingen van de huid te vermijden. Het is verder het beste voor de hond om hem hond te laten zijn . Zijn spieren te bewegen en te laten wandelen is goed voor sterke spierontwikkeling. Maar ook met andere honden laten omgaan zodat de hond zich prettig voelt en iets te beleven heeft . De hond gaat zich anders vervelen en meer krabben enz, wat juist zeer schadelijk kan zijn.

Aanvulling, ingezonden door M.v.Oudenaarden:
Misschien is het goed om bij dit stukje te vermelden dat deze afwijking vooralsnog alleen bij Collies uit bepaalde Amerikaanse lijnen is aangetroffen en voor zover bekend nog niet bij Collies uit de Engelse lijnen.


HONDEN EN WARM WEER
Hoewel veel honden het heerlijk vinden om binnen of buiten in de zon te liggen kan warmte ook gevaar met zich meebrengen en soms zelfs de dood tot gevolg hebben. De hond kan niet transpireren net zoals de mens. Hij heeft vrijwel geen zweetklieren. Hij kan alleen warmte kwijtraken via zijn tong (hijgen) en via zijn voetzolen. Hij kan daarom niet tegen al te hoge temperaturen. Teveel zon kan een zonnesteek veroorzaken en door te grote hitte kan een hond in coma raken en zelfs overlijden. Veel hondenliefhebbers denken bij warm of zonnig weer zichzelf en de hond een plezier te doen door eens lekker te gaan fietsen met de hond. Dit kan als gevolg hebben dat de lichaamstemperatuur onverantwoord stijgt. Doordat de voetzolen van de hond vochtig zijn, omdat de hond via zijn voetzolen warmte afvoert, kan dit ook leiden tot fikse blaarvorming onder de voeten. Laat uw hond bij warm weer dan ook geen grote afstanden over een warm wegdek afleggen. Wilt u toch met uw hond fietsen, doe dit dan niet in een te hoog tempo en laat hem het liefst zoveel mogelijk op gras lopen. Hierbij spreekt het natuurlijk voor zich dat de hond wel gewend moet zijn om grote afstanden af te leggen naast de fiets, anders kunt u hem beter thuis laten (uiteraard op een koele plaats). Laat uw hond bij warm of zonnig weer NOOIT achter in de auto! Ook niet als de auto in de schaduw geparkeerd staat met de ramen op een kier. Dit kan rampzalige gevolgen hebben. Jaarlijks overlijden er vele honden als gevolg van onnadenkendheid en nalatigheid van hun baas. Zelfs baby's worden vaak achtergelaten in auto's en ook zij lopen groot gevaar. Wanneer de auto in de volle zon staat kan het snel gebeurd zijn. De temperatuur loopt dan makkelijk op tot 50-60 graden Celsius en uw hond zit dan als het ware opgesloten in een broeikas. Zijn lichaamstemperatuur zal oplopen tot gevaarlijke hoogte en hijgen zal niet helpen om de hond voldoende koeling te geven. Uiteindelijk zal de hond buiten bewustzijn raken. Wanneer op tijd ingegrepen wordt kan hij dit overleven, maar er bestaat een grote kans dat hij schade heeft opgelopen aan hersenen of nieren. Onderneem actie als u bij warm weer een auto aantreft waarin een hond is achtergelaten. Probeer de eigenaar op te sporen of grijp zelf in als de situatie kritiek is. Sla desnoods een ruitje stuk om de hond te kunnen bevrijden. Als hulp te laat komt zal de hond het niet overleven. EERSTE HULP: Treft u een hond aan die als gevolg van de hitte versuft of bewusteloos is, dan moet u zorgen dat hij zo snel mogelijk gekoeld wordt. Breng hem naar een koele plaats. Giet koud water over hem heen of leg een natte doek (of kledingstuk) over hem heen. Doe dit niet te lang, anders kan hij onderkoeld raken. Overleeft de hond dit, dan moet hij wel door een dierenarts onderzocht worden, want de kans is groot dat hij schade aan inwendige organen heeft opgelopen. Enkele symptomen hiervan kunnen zijn: diarree, niet willen eten, braken. NUTTIGE TIPS BIJ WARM WEER: - Laat de hond zich niet teveel en te lang achter elkaar inspannen. - Neem uw hond liefst niet mee naar recreatieterreinen zoals bijvoorbeeld het strand als er geen mogelijkheid is de hond op een koele schaduwplek te laten liggen. - Vooral oudere en zieke honden dienen op een zo koel mogelijke plaats gehouden te worden. - Zorg ervoor dat uw hond ruimschoots beschikking heeft over fris drinkwater (niet te koud i.v.m. diarree).
Onze dank voor dit ingezonden artikel gaat naar Miranda van Oudenaarden. ..................................................Bedankt Miranda !


v.links naar r. Boy, Astra en Quisby....................................................Kika en Bingo

Ik kan alleen maar beamen dat vooral collies (en andere werkhonden die ook vroeger al met de mens samenwerkten) dit zo mooi kunnen. Onze Boy (helaas nu bijna 2 jaar geleden overgegaan) kon dit ook en als je je met hem afzonderde en je op hem ging concentreren en in gedachten aan hem vroeg hoe het met hem ging enzo, kreeg je zinnen en beelden door die duidelijk maakten waar hij in zijn koppie mee bezig was. Nu was hij wel een heel erg gevoelige hond, die ook soms 's nachts naar de maan huilde. Ik werd dan wel eens wakker en dan zaten we 's nachts even samen in het donker, heel bijzonder wel hoor. Hij en Quisby sliepen toendertijd boven bij ons op de slaapkamer en soms werd ik wakker met het gevoel dat er iemand naar me zat te kijken, en ja hoor, dan stond hij met zijn kop boven mijn hoofd vlak boven het bed naar me te kijken en me zo dus wakker te seinen.... Ik vroeg me dan altijd af hoe lang hij er dan al wel niet had gestaan... Toen hij spondylose kreeg en we in het begin van alles hebben geprobeerd om hem (iets langer) hier te houden, omdat hij nog niet weg wilde, werd onze band nog hechter en toen we voor zijn achterpoten een kar hadden gemaakt was hij helemaal blij omdat hij weer mee kon. Hij begon weer veel beter te eten en was superhappy, en enorm behendig met dat ding. Sommige mensen vonden dit belachelijk, want het was "zielig" voor zo'n hond, maar ik wist dat hij gewoon nog niet weg wilde en zo hebben we nog even wat extra tijd gehad. Op een gegeven moment werd zijn ziekte echter zodanig hinderlijk voor hem, dat ik doorkreeg dat het tijd was voor de dierenarts. Dit gebeurde via een visioen van een roofvogel (later leerde ik dat dit een symbool was dat vroeger door de Indianen werd gebruikt en de boodschap had "dapper te zijn omdat je iets moet doen wat je veel moeite kost")op een ochtend toen ik net wakker was. Het was best beangstigend, omdat ik zoiets nog nooit had meegemaakt. Ik ben ook niet zo'n "zwever", maar er zijn in die tijd zoveel dingen gebeurd dat ik nergens meer van op kijk. De dierenarts zou bij ons thuiskomen in de middag. Ik had vrij genomen en wilde nog een laatste wandeling met hem maken. Tijdens de wandeling is hij meerdere malen gestopt om alleen maar naar me te kijken en afscheid te nemen. Ik weet zeker dat hij al wist dat hij tijdelijk zonder ons verder zou moeten. We hebben Boy 'smiddags thuis in laten slapen en Quisby en Astra lagen er omheen om hem te steunen. Ze lagen heel mooi achter elkaar. Natuurlijk was het brullen geblazen door mij en Miel (ons zoontje van 1 was bij de opvang en was nog te jong om het echt door te hebben), vooral omdat we hem nu gewoon niet meer kunnen vastpakken en knuffelen enzo. De volgende ochtend ging ik met alleen Quis en As wandelen en toen ik bij onze poort stond zweefde er een buizerd in een cirkel boven mijn hoofd en wist ik dat het goed met hem ging. Het is gewoon een gevoel van zeker weten en dat is genoeg. Ik heb ook nog een witte roos voor hem neergezet en het is de mooiste roos geworden dir ik ooit heb gezien (meestal verwelken mijn rozen in de knop als ik ze in een vaas zet ...). Ik weet zeker dat hij vaak nog bij ons is en we praten vaak met elkaar (nu in het Engels gek genoeg..). Ik heb hem nog 1 keer vaag gezien, de avond voordat ik voor mijn werk op reis naar Australie moest, net na die 11 september in 2001. Ik zag er erg tegenop en toen ik 's avonds de honden uitliet dacht ik dat Astra achter me liep, maar zij liep voor me. Ik had echt een collie gezien achter me en wist meteen dat hij even mee kwam om me te steunen. Hij is nog vaak bij ons, vooral bij de 4 doggies en heeft hij de grootste lol met Kika en Bingo... de nieuwe generatie! Toen ik Bingo op de Collie en co site zag, wist ik trouwens meteen dat dit mijn hond was; hij heeft iets van Boy en er is ergens een band. Bingo is net zo gevoelig en zacht, maar ook weer heel anders. Toch lijken ze op elkaar qua uitstraling en hoop ik dat ik later net zo met hem kan kletsen als met Boy. Ik denk van wel. Met Quisby (16 jaar) en Astra (14 jaar) gaat de communicatie eigenlijk ook goed. Quisby geeft echt zinnen en plaatjes door en Astra werkt meer op je gevoel. Communicatie met Kika en Bingo (allebei 1,5 jr) is iets minder, volgens mij omdat zij nog zo jong zijn en nog een beetje het motto hebben van lang leve de lol! Het is wat luchtiger en de boodschap is meestal dat het goed met ze gaat en dat ze happy zijn. Volgens mij kan iedereen die van zijn/haar hond houdt met de hond (of ander dier) communiceren. Je moet echt geinteresseerd zijn en dan gaat er een wereld voor je open.
Rosalinde K.


Ik (Teya) had deze week een zeer interessant telefoongesprek van 1,5 uur met Frederique en wil jullie graag op de hoogte brengen van de inhoud.
Gelukkig was zij zo coöperatief om het besproken onderwerp nog een keer op papier te zetten en mij toe te sturen, ik had dat nooit allemaal kunnen onthouden :-)
Zodoende volgt hier een 'verslag', dat voor een aantal mensen heel vertrouwd en normaal zal klinken en voor andereneen nieuwe wereld laat opengaan :-) Laat je overtuigen...het bestaat !!
De hoofd(persoon)hond in dit verhaal is Lady, een kruising collie.

Op 11.11.2008 is Lady overgegaan, wij zullen haar nissen.





E H B O bij Dieren

EHBO zie onder Giftige stoffen zie onder

Helaas worden steeds weer dieren per ongeluk vergiftigd (en zelfs ook wel eens expres). Met name jonge honden knagen en eten vaak aan alles wat los en vast zit. Evenals bij kinderen moeten we er bij honden ook voor zorgen dat gevaarlijke stoffen uit hun buurt blijven. Medicijnen, schoonmaakmiddelen, bestrijdingsmiddelen, enz. zijn allemaal beruchte middelen, waarmee we onze hond kunnen vergiftigen. Bijv. rattengif is ook erg gevaarlijk, niet alleenhet gif zelf, maar ook de ratten en muizen die ervan gegeten hebben, worden soms door onze hond of kat opgegeten. Als we er niet snel genoeg bij zijn moeten ze dit vaak met hun eigen leven bekopen, als we er niet snel genoeg bij zijn.
Eerste hulp bij vergiftigingsverschijnselen, mits deskundig uitgevoerd, kan vaak nog veel redden, maar voorzorg voorkomt natuurlijk veel narigheid!

Algemene Verschijnselen:
1. Vergiftiging via de mond: krampen, diarree, braken,speekselvloed, algemene slapheid en vertraagde ademhaling.
2. Vergiftiging door inademing: hoesten, niezen, kortademigheid, cyanose (blauwverkleuring) van slijmvliezen. Soms zelfs ademstilstand!
3. Vergiftiging na contact met de huid: irritaties van de huid, ogen of slijmvliezen. De huid wordt rood en soms zelfs al snel blaarvorming, dit hangt af van het soort vergif.
4. Vergiftiging door een insectenbeet: plaatselijke pijnlijke zwelling, met een snelle invloed op de ademhaling, zenuwstelsel en bloedsomloop.

1. Vergiftiging via de mond.
Alle vergiften die onze hond opeet/oplikt, passeren de mond, keel en slokdarm en blijven dan nog een tijdje in de maag. Zolang het nog in de maag is,kan er nog effectief eerste hulp worden verleend, door het dier te laten braken. Als het vergif eenmaal de maag is gepasseerd en in de darmen is opgenomen, wordt het vrij snel door de darmwand geresorbeerd en in het bloed opgenomen. Vanzelfsprekend wordt effectieve hulp dan een stuk moeilijker.
Om snel een braakmiddel bij de hand te hebben, kunt u het volgende zelf maken:
- 1 tot 2 theelepels waterstofperoxide 3% voor de hond en 1 theelepel waterstofperoxide voor de kat.

Echter nooit een braakmiddel toedienen als het dier een bijtende, chemische stof of een scherp voorwerp heeft ingeslikt. En vanzelfsprekend ook niet als het dier bewusteloos is. Het braaksel kunt u het beste bewaren, zodat de dierenarts, indien nodig, de mogelijkheid heeft om onderzoek te verrichten. Meestal zullen honden of katten spontaan gaan braken als zij een vergif hebben ingeslikt. Het braken op zich hoeft niet altijd te wijzen op vergiftiging. Wanneer de hond braakt ten gevolge van een infectieziekte, zal meestal de temperatuur verhoogd zijn, terwijl bij braken door vergiftiging de temperatuur niet verhoogd is.

2.Vergiftiging door inademing:
Giftige gassen die kunnen worden ingeademd zijn o.a.: koolmonoxide, rook van brandend isolatiemateriaal, aardgas en rook bij brand in het algemeen. Allereerst moet u het dier natuurlijk zo snel mogelijk in de frisse lucht brengen. En zonodig moet er kunstmatige ademhaling worden toegepast. Zeker bij een koolmonoxidevergiftiging is het zaak, dat het dier zo gauw mogelijk zuuurstof toegediend krijgt. En daarvoor is snel vervoer naar een dierenkliniek of dierenartsenpraktijk noodzakelijk. Bij een koolmonoxidevergiftiging heeft het dier donkerrode lippen en tong en is versuft tot bewusteloos.

3. Vergiftiging na contact met de huid:
Meestal beschermd vaak de vacht van het dier tegen beschadiging van de huid door aanraking met vergiften. Maar door de neiging van deze dieren om hun vacht schoon te likken, schuilt hier weer een reëel gevaar. Een nadeel van een vacht is ook wel weer, dat er gemakkelijk teer, verf en olie in blijft zitten, waardoor er een langdurig contact met de huid plaatsvindt. Bij eerste hulp is het van belang, dat het vergif met grote hoeveelheden schoon water wordt verdund, gevolgd door wassen met water en zeep. Tenminste als het gaat om bijtende, chemische stoffen die een chemische verbranding veroorzaken van de huid. Als het dier petroleum of benzine e.d. over zijn huid heeft gekregen, kan men het effect hiervan het best neutraliseren door de vacht met melk te doordrenken. Een half uur daarna wassen met water en zeep.

Wanneer er olieverf op de vacht is gekomen, moet men dit nooit proberen te verwijderen met een verfoplossend middel, zoals bv. terpentine.
Dat is een zeer bijtend middel voor de huid en men maakt het dan alleen maar erger. Het beste kan men de verf in de vacht laten drogen en hierna de haren wegknippen. Stookolie ook nooit proberen te verwijderen met terpentine of wasbenzine. Het gebeurt maar al te vaak, dat honden aan het strand stookolie aan hun voetzolen krijgen. Als me zou proberen dit te verwijderen met wasbenzine of terpentine, zou het dier in korte tijd zeer pijnlijke, gezwollen en ontstoken voetzolen krijgen. De enige manieren zijn schoonmaken met olie (sla-. olijf-, zonnebloemolie e.d.) of wassen in een lauw sopje en het hebben van veel geduld.

4.Vergiftiging door een insectenbeet:
Door een insectenbeet, meestal een steek van wespen, bijen en dergelijke, vaak op de kop van het dier, kunnen heel snel pijnlijke zwellingen ontstaan.De zwelling kan men verminderen door een koud kompres op de gestoken plaats. In enkele gevallen kunnen zelfs zeer ernstige overgevoeligheidsreacties ontstaan, die de dood tot gevolg kunnen hebben. Gelukkig behoort een dergelijke reactie tot de uitzonderingen. Als een dier gestoken is door een wesp of een bij kan het zinvol zijn om een bezoek te brengen aan de dierenarts, al was het alleen al om de angel te verwijderen om ontsteking te voorkomen.

Vergiftigingen centrum:
Er zijn twee instituten, waar een dierenarts snel de nodige informatie kan krijgen betreffende vergiftigingen en behandelingsmethoden.
Voor Nederland: Nationaal Vergiftigingen Centrum te Bilthoven (tel; 030-2749122)
Voor België: Het Antivergift Centrum te Brussel.
Deze Centra zijn dag en nacht telefonisch te bereiken voor informatie. Ook centra in Academische Ziekenhuizen kunnen wel vaak snel informatie geven over de behandeling bij vergiftiging. Als u weet wat uw huisdier binnen heeft gekregen, is het zeer zinvol om terwijl u de patiënt eerste hulp geeft, alvast een ander naar de dierenarts te laten bellen, om door te geven wat de naam van het vergif is. Zodat de dierenarts alle gewenste informatie kan inwinnen alvorens u met het dier binnenkomt, om zo snel mogelijk met de behandeling te kunnen beginnen.

Overzicht giftige stoffen:

Bijtend vergif geeft onmiddellijk plaatselijke stoornissen, vaak gevolgd door algemene stoornissen.
Tot deze groep behoren: * zuren, zoals zwavelzuur, zoutzuur, salpeterzuur, carbol e.d. * basen, zoals ammoniak, kaliloog, natronloog, bijtende kalk, Lysol e.d.

Chocolade: Chocolade kan ook heel gevaarlijk zijn voor uw hond. Daar zit namelijk Theobromine in, dat is een bestanddeel dat ongevaarlijk is voor mensen, maar bij honden kan dit leiden tot braken, diarree en stuiptrekkingen. Wanneer een hond na het eten van chocolade zich inspant kan het hart op hol slaan met mogelijke dodelijke afloop. Een reep van 200 gram pure chocolade kan voor een hond van ongeveer 25 kilo al dodelijk zijn!

Antivriesmiddelen: In antivries zit ethyleenglycol en honden schijnen de smaak lekker te vinden. Maar het beschadigt de nieren. Honden die hiervan hebben gedronken, vertonen algemene vergiftigingsverschijnselen, zoals braken, diarree en soms krampen. Men moet dan braken opwekken, veel melk te drinken geven en daarna norit: ongeveer 10 tabletten in water of melk.

Strychninevergiftiging: Strychnine wordt nog wel gebruikt als rattenverdelgingsmiddel. In een rat die hierdoor gedood is, blijft het gif achter en wanneer onze huisdieren zo'n kadaver opeten, geeft dat ernstige vergiftigingsverschijnselen. Het dier krijgt hevige krampen, die dikwijls tot de dood leiden. Als de krampen nog niet zijn opgetreden, is het nuttig een braakmiddel te geven. Als het dier wel krampen heeft, mag men geen braakmiddel
meer geven en kan de dierenarts proberen het dier te redden door zo spoedig mogelijk onder narcose te brengen. De narcose beschermt het dier tegen pijnlijke krampen en tijdens de narcose kan ook de maag gespoeld worden.

Thalliumvergiftiging: Thalliumsulfaat wordt ook gebruikt als ratten- en muizenverdelgingsmiddel. Thallium werkt echter niet zo snel als Strychnine.
De verschijnselen zijn aanvankelijk nogal vaag. Het vergiftigde dier braakt, verliest snel zijn conditie en vaak worden korstige plekken rondom ogen, lippen en anus waargenomen. Bij overleving van dit eerste stadium van ongeveer 10 dagen treedt er een overmatige haaruitval op. Katten overleven dit eerste stadium meestal niet. Het ligt voor de hand dat in het eerste stadium bij vermoeden van een thalliumvergiftiging zo spoedig mogelijk deskundige hulp moet worden ingeroepen. Bevindt het het gif zich nog in de maag dan kan als eerste hulp het braken worden opgewekt en kan de dierenarts een maagspoeling verrichten. Als tegenmiddelen worden norit, natriumthiosulfaat 10% of Berlijns Blauw worden gegeven. Als het vergif de darmwand al is gepasseerd, helpen braken en tegengif natuurlijk niet meer.

Fenol: Fenol, Carbol en Lysol zijn ontsmettingsmiddelen die giftig zijn voor de hond, zowel op de huid als ook in het spijsverteringskanaal. Deze stoffen zijn nogal agressief en beschadigen nieren en lever. Wanneer het op de huid is gekomen, dan goed spoelen met water en nawassen met water en zeep. Heeft de hond het ingeslikt dan weer direct verdunnen met water of melk.

Loodvergiftiging: Vooral jonge dieren knagen aan alles wat los en vast zit. Knagen zij aan voorwerpen die met loodhoudende verf of menie zijn geverfd, dan kunnen ze door het lood hierin ernstig vergiftigd worden. Het dier krijgt krampen en geeft overvloedig speeksel op. Verder maakt het vaak ongecontroleerde bewegingen. Zo snel mogelijk naar de dierenarts, die met calciumversenaat kan proberen de hond te redden.

Dicumarine: In rattenkorrels zit vaak dicumarine. Deze stof remt de bloedstoling. Wanneer een hond of kat dit vergif naar binnenkrijgt (kan ook via een kadaver) dan zullen er overal in het lichaam bloedingen op gaan treden. Het is het eerste te zien aan de mondholte, waar bloedingen optreden, maar ook aan de bleke slijmvliezen. Nog later kan men het zien aan bloed in urine en ontlasting. Soms ziet men ook bloed braken en onderhuidse bloedingen (blauwe plekken). Wanneer er niet al te veel dicumarine is ingenomen kan de dierenarts het dier bloedstollingsbevorderende injecties geven,(vitamine K) of een bloedtransfusie geven.

Insecticiden: In de tuinbouw en helaas ook in vele huishoudens gebruikt men insectenverdelgende middelen, die het enzym cholinesterase remmen. Het hormoon choline speelt een rol bij de overdracht van prikkels van het parasympathische zenuwstelsel. Het enzym cholinesterase zorgt er dan voor dat choline wordt afgebroken als het zijn werk heeft gedaan. Als echter een insecticide werkt als cholinesteraseremmend, wordt choline niet meer afgebroken en blijft daarom zenuwuiteinden prikkelen, waardoor de overwerking van het parasympathische systeem uiteindelijk leidt tot verschijnselen als speekselvloed, diarreee, krampen etc. Er moet snel een tegengif gegeven worden door de dierenarts. Deze spuit atropine in, het tegengif voor choline.

Ivomectine: Alle collieachtigen(óngeacht de kleur!!!) kúnnen heel heftig reageren op paarden ontwormingsmiddelen, omdat dat ivermectine bevat! Dat kan al gebeuren met een minuscuul klein beetje wat bijv. nog aan een brokje kleeft van een paard of pony kreeg na een wormbehandeling. Of een beetje wat in de paardenpoep zit, ook nog twee dagen na de ontworming. Iedere hond kan ziek worden van de "overdosis" ontwormingsmiddel in paardendrollen. Echter honden die het "bluemerle gen" bij zich dragen zoals o.a. Shelties, Ausssies, Collies, Bobtails en Collie-kruisingen zijn zeer gevoelig voor ivomectine. Voor hen kan inname van ivomectine dodelijk zijn. Dit bluemerlegen is niet altijd zichtbaar. De honden,meestal collie achtigen dus,die hierop reageren kunnen er aan sterven. Tegen ivermectine bestaat geen tegengif. Het probleem is dat bij de meeste rassen een duidelijke scheidingswand tussen hersenvocht en bloed is, in de cellen. Deze scheidingswand is bij dit soort rassen veel minder strikt. Door zowel bloed als hersenvocht worden stoffen uitgescheiden. Door de minder strikte scheidingswand kan in dit geval de ivermectine, uitgescheiden door het bloed, in de hersenen terecht komen en zich op de hersenen vast zetten. Dierenartsen weten wel dat Ivermectine niet samengaat met Bleumerle, maar vaak weten ze niet dat bv. een bobtail of een tricolore-collie ook het bluemerle-gen draagt. Dus weet je dat er bluemerle in je ras voorkomt zeg dit altijd tegen je DA als je een wormenmiddel moet hebben of wanneer de hond tegen mijten o.i.d. behandelt moet worden.

E.H.B.O. bij bijtende stoffen in het spijsverteringskanaal:

* Er mag geen braken worden opgewekt. Bijtende stoffen tasten vrijwel onmiddellijk mondholte, slokdarm en maagwand en verzwakken vrijwel direct de maagwand. Bij heftige maagbewegingen, die ontstaan bij braken, loopt men daarom het risico dat de maagwand scheurt en wordt tevens de slokdarm voor de tweede keer belast.

* Geef het dier veel water om de bijtende stof tenminste te verdunnen.

* Een bewusteloze patiënt niets via de bek ingeven.

* Zo snel mogelijk naar de dierenarts.

E.H.B.O. bij bijtende stoffen op de huid:

* Spoelen met stromend leidingwater om de bijtende stof te verdunnen.

* Wanneer men zeker weet dat er een zuur op de huid is gekomen,dan neutraliseren met sodawater en wel een flinke eetlepel opgelost in één liter water.

* Bij een base op de huid moet men neutraliseren met azijn, verdund in water en wel twee eetlepels azijn op één liter water.

E.H.B.O. bij bijtende stoffen in de ogen:

Direct het oog spoelen met afgekoeld gekookt water. Wanneer men daar niet direct over kan beschikken, dan gepasteuriseerde melk of schoon water uit de kraan nemen.

Eerste Hulp bij algemene vergiftigingsverschijnselen:

1. Open de bek van het dier, pak de tong met een doek vast en trek deze goed naar voren. Terwijl men de tong vast blijft houden, kijkt men of er geen voorwerpen achter oin de bek vastzitten. Is dit het geval, dan deze voorwerpen verwijderen. Doe alles wat knellend is af, zoals de halsband, touw e.d.

2. Leg het dier op zijn zijde, strek de kop en hals en trek de tong naar voren.

3. Plaats beide handen nu op de ribwand, vlak achter het schouderblad en geef nu met beide handen een flinke duw op de borstwand, waardoorde lucht uit de longen wordt gedreven.

4. Laat nu de ribwand snel weer los, zodat de longen zich weer met lucht kunnen vullen. Deze handelingen herhalen onder het langzaam tellen 21-22: dit is ongeveer 12 keer per minuut. Ga door met kunstmatige ademhaling tot het slachtoffer zelfstandig ademt of tot is vastgesteld dat hij dood is. Vaak moet men kunstmatige ademhaling wel 30 tot 60 minuten volhouden. Als na de ademstilstand vrij spoedig de hartstilstand is ingetreden (de pols is niet meer voelbaar) kan men nog 1 tot 2 keer kort met de vuist op de borst slaan, vlak achter de schouder (hartpuntstoot) om hierdoor mogelijk het hart weer op gang te krijgen.

Algemene wenken bij vergiftigingsverschijnselen:

* Wanneer een dier erg opgewonden is en stuiptrekkingen heeft, mag men niets ingeven en ook niet laten braken. Snel in een deken wikkelen en naar de dierenarts. Als het gaat om ingeslikte, bijtende middelen zoals zuren en basen, mag men het dier niet laten braken. De bijtende stof verdunnen door zoveel mogelijk water te laten drinken en zo spoedig mogelijk naar de dierenarts.

* Bij bewusteloosheid, schijndood e.d. mag men de patiënt niets via de bek ingeven en uiteraard ook niet laten braken. Als de ademhaling stilstaat (schijndood) direct beginnen met kunstmatige ademhaling. * Bij niet bijtende stoffen, die in de maag zijn gekomen, het dier laten braken. Als het gif bekend is en men weet ook wat het tegengif is, dan kan hierna het tegengif gegeven worden. Als men het juiste tegengif niet kent, moet men na het braken het vergif in de maag verdunnen met water of melk, zo mogelijk gemengd met enkele theelepels norit. Wanneer alle eerste hulp gegeven is, zo snel mogelijk naar een dierenarts.

* Bij vergif op de huid, zo snel mogelijk spoelen met stromend water en neutraliseren van eventuele zuren of basen

* Bij bijtende stoffen in de ogen, direct spoelen met gekookt water, gepasteuriseerde melk, of desnoods met schoon leiding water. Het is verstandiger om bij de minste of geringste twijfel aan een juiste diagnose, niet zelf E.H.B.O. te gaan verlenen, maar met vergif en patiënt naar een dierenarts te gaan!


Disclaimer: Wij zijn niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor de inhoud van de door ons doorgelinkte pagina's of
aansprakelijk voor de inhoudelijke juistheid van de aan ons verstrekte en/of ingezonden stukken.

HOME !